„През последните 10 дни има завишено търсене на йодни продукти и в частност в таблетна форма.“ Това каза в ефира на bTV Radio магистър-фармацевтът Йордан Павлов. Причината са страховете на хората от радиационна катастрофа заради войната в Украйна.

„Голяма част от хората не знаят под какви форми се предлага йодът и това е притеснително, тъй като неправилната му употреба може да доведе до сериозни последици за човешкото здраве. Злоупотребата с тези продукти може да доведе до отравяне и неправилно функциониране на щитовидната жлеза. При перорален прием страничните ефекти са гадене, диария, повръщане, зачервяване на кожата и дори сърцебиене“, допълни той.

По думите му обаче таблетната форма на йод не се разпространява в аптечната мрежа.

„Отговорността за осигуряването, съхраняването и раздаването на таблетките калиев йодид при радиационна авария е възложена на МВР“, обясни Павлов.

Според него обаче хората се опитват да го заменят с други йодни продукти, което е неправилно.

„Те не могат да бъдат заменени. Във въпросните таблетки има определено количество йод, което се прилага 24 часа преди появата на радиационен облак и до 2 часа след появата му“, допълни той и призова да не се стига до излишна паника.

Чуйте цялото интервю на Тереза Захариева с Йордан Павлов.