„Следващият кабинет има сериозни задачи. Той трябва да си постави конкретни приоритети. Ние, в нашата партия, имаме такива. Всеки, който е склонен да работи с нас по тези приоритети, ще може да го направи. Ако обаче се налага да се правят ненужни компромиси, то ние няма да го направим.“ Това заяви кандидат-депутатът Филип Станев от „Има такъв народ“ в интервю за bTV Radio.

Той коментира и възможните варианти за съставяне на кабинет. „По света кабинетите на малцинството са твърде нестабилни и при всички случаи зависими от партиите, които ги подкрепят. Но едно е ясно - ние няма да работим с ГЕРБ, БСП и ДПС. Що се отнася до съставянето на стабилно управление, защото държавата има нужда от такова, то това би могло да се случи при варианта, в който е възможно нашият политически проект да състави кабинет подкрепен поне от 121 депутата. В това число са останалите партии, които са извън статуквото“, каза той.

По думите му за „Има такъв народ“ има няколко важни неща, с които те не биха направили компромис по отношение на съставянето на кабинет.

„Ние искаме да се случат най-важните неща, които сме предвидили в нашата програма в ключовите сектори за държавата – здравеопазването, съдебната реформа, всички действия, които трябва да се извършат в областта на финансите, културата…“, допълни Станев.  

Кандидат-депутатът от „Има такъв народ“ не назова какъв е техният вариант за министър-председател, но допълни, че той трябва да е антипод на предходния. „Ние познаваме такъв човек“, каза той.  

По отношение на възможността някой от служебните министри да заеме място в един бъдещ кабинет, то той остави тази вероятност с отворен отговор.

„Ние сме си поставили за цел да направим така, че България да не е това, което е сега. Защото България в момента е всичко друго, но не и демократична, не добре развиваща се икономически, с огромни проблеми в здравеопазването. Осъзнаваме цялата отговорност, която възлагат българските граждани върху нас. Нито за миг няма да си позволим да се отклоним от това, което искаме да направим за българското общество, така че то да подобри своя живот. Г-н Трифонов е достатъчно прагматичен човек. Той не прави неща, които не може да изведе до успешен край“, заключи Филип Станев.

Чуйте цялото интервю с Филип Станев от „Има такъв народ“.