“Днес е специален ден за Европа, белязан е с края на най-зловещата война в човешката история. Днес е трудно да празнуваме и честваме каквото и да е, при условие че войната отново се завърна в Европа” Този коментар направи в предаването “Важното, казано на глас” по bTV Radio университетският преподавател и писател Георги Бърдаров.

“Човекът и човечеството са така устроени, че нито една грешка, която сме допуснали в миналото, не сме си взели поука от нея и ги повтаряме постоянно. Историята постоянно се пренаписва по брутален начин. Всяка една война, включително и тази е просто бизнес. И на фона на това, че всеки ден загиват хора и остават без домове, има кръгове, които просто си смятат печалбата от тази война. Човек, който е станал жертва на такава брутална война и е загубил близки хора, физически няма как да прости. И така ще останат рани, които ще бъдат отворени между тези два братски народа десетилетия напред”, допълни още той. 

“Ние за пръв път имаме война, която е изцяло в информационната ера и то война, която има глобален оттенък. Използват се абсолютно всички средства, с които може да се манипулира и да се влияе върху хората - историята, национализма, ценностите, идеалите, религията. Всичко е впрегнато в момента от всички страни”, каза още Бърдаров. 

Чуйте цялото интервю на Лили Ангелова с Георги Бърдаров: