Глобата за фалшив сертификат ще е от 500 лева нагоре. За юридическо лице, когато в обекта не е направена необходимата организация, санкцията ще бъде от 1000 лева нагоре. Това съобщи в ефира на bTV Radio д-р Инна Балабанова - директор “Обществено здраве” в Столичната РЗИ. “Ако влезете без или с невалиден сертификат в даден обект, глобата е от 300 до 1000 лева. Искам да предупредя вашите слушатели, че няма да бъдат 300 лева. Ще засилим глобите, защото положението е наистина много сериозно. Глобите ще тръгнат от 500 лева нагоре за физическо лице. За юридическо лице, когато не е направена организация, от 500 до 2000 лв. Тук ще засилим от 1000 нагоре”, поясни тя.

Доктор Балабанова подчерта, че през днешния ден са направени над 45 проверки. “Започнахме безкомпромисни проверки по всички рискови обекти. До момента са съставени 4 акта и 3 покани за управителите на фирмите да се явят в СРЗИ за съставяне на актове за административно нарушение”, допълни тя. 

25 души извършват контрола на територията, за която отговаря СРЗИ. “Тези хора не се занимават само с противоепидемичен контрол, ние се занимаваме и с епидемичните проучвания, карантиниране, контрол на летището. Просто сме на предела на силите и призовавам, ако има доброволци, с радост ще ги приемем да ни помагат”, призова д-р Балабанова.

По думите на Свилена Димитрова, която е председател на Българска болнична асоциация, през ноември може да се стигне до 8000 хоспитализирани и респираторите да се окажат недостатъчни. “Ние вече достигаме до критичните 7000 хоспитализации, а доц. Ангел Кунчев беше казал, че 8000 са крайно много за нашата здравна система. За съжаление тази перспектива я виждаме в много близък план. Не можем да кажем към кой ден те наистина ще са недостатъчни, но считайте че вече са недостатъчни”, алармира тя.