„Идеята президентът да назначи по предложение на служебния кабинет постоянен титуляр на мястото на освободения председател на ДАНС е проблематична политически“, това заяви в ефира на bTV Radio съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов по повод освобождаването на Димитър Георгиев от поста и назначаването на Пламен Тончев на негово място.

„Служебният кабинет е излъчен без парламент и в този смисъл не му достига легитимност за взимането на дългосрочни решения, които след това не могат да бъдат преразгледани от редовно правителство. По-силен ход ще бъде да определят временно изпълняващ длъжността председател на ДАНС и да позволят на редовен кабинет по-късно да валидира това назначение“, допълни той.

Според Христо Иванов шефовете на службите координирано излизат в дълъг отпуск, практически обезглавявайки националната сигурност в навечерието на избори, в един изключително сложен момент.

„Това е финалното доказателство, че тези служби са били абсолютно политизирани и просто са действали като филиал на партия ГЕРБ“, каза той.

Лидерът на „Да, България“ не открива връзка между уволнението на председателя на ДАНС и разкриването на руските шпиони. По-рано през седмицата такава обвързаност направиха бившият премиер Бойко Борисов и освободеният шеф на ДАНС Димитър Георгиев.

„От години България си затваря очите за нарастването на руското зловредно влияние“, допълни Иванов.

По повод скандала с подслушванията той заяви, че основният проблем е дали определен брой политици са били подслушвани по едно и също време, а не дали са попаднали случайно в някакъв запис.

„Не е важно дали конкретен политик е бил подслушван, а дали 32-ма политици са били подслушвани в един и същи период. Дали става дума за системна, масова операция“, обясни Христо Иванов.

Съпредседателят на „Демократична България“ заяви, че заедно с другите две формации „Има такъв народ“ и „Изправи се! Мутри вън!“  имат реален шанс да постигнат мнозинство след изборите на 11-ти юли. Той допълни, че все още не е ясно дали ще оглави същите листи, както на предходния вот и все още работят по подредбата им.

За проблема с детските градини в София той заяви, че ще продължат да работят в следващия парламент за осигуряване на достатъчно места в детските заведения, включително и за работещи финансови компенсации. Изказването му е по повод думи на зам.-кмета Мирослав Боршош, че ще искат разговори с Министерския съвет и политическите сили финансовата помощ за родители на неприети деца да стане 650 лв.

„Демократична България отдавна предлагаме различни решения, включително за работещи финансови компенсации за неприетите. Най-доброто, което г-н Боршош може да посъветва своята шефка, е да си подават оставката и да освобождават терена“, каза Христо Иванов.