“Заявих на министър Атанас Атанасов в прав текст, че ако при тази актуализация не се погрижи да получи повече средства от държавата, които средства да се влеят в субсидията, която отива в сектора, с което директорите да имат възможността да увеличават заплатите, аз лично ще провокирам събития в цялата страна - протестни акции на всички театрални пространства” Това каза в ефира на bTV Radio председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев.

“Стартовата заплата в нашия сектор трябва да започва от 1500 лева. В момента е около 900 лева. Министърът разбира, но той ми заяви в прав текст, че има безпрецедентно увеличение на бюджета на Министерство на културата тази година със 100 милиона. Да де, ама тези 100 милиона не стигат до хората, до човешкия фактор, а той е основният важен фактор в създаването на сценични произведения”, допълни той.  

“Състоянието на театрите и ниското заплащане на колегите е още от 90-те години. Театралните зали са изключително амортизирани, столовете скърцат, някъде са изпокъсани. Как да привличаме съвременна младежка публика да влиза в тези пространства?”, попита Мутафчиев.  

Чуйте какво още каза Христо Мутафчиев пред водещата Лили Ангелова.