„Трудно е да се каже дали има спекула при цена от 8.40 лв. за бутилка олио или просто самата верига на доставка не е най-оптималната и води до по-висока цена.“ Това каза в ефира на bTV Radio Иван Александров, основател и изпълнителен директор на най-големия онлайн супермаркет.

„Днес ние имаме олио за 4.99, 5.59 и 5.79. Цената на олиото последните дни се повиши. Ние го продаваме почти без никаква надценка. Една част от продуктите, особено в по-малките магазини, идват на нови цени. При тях те минават през няколко доставчика или дистрибутора, които по веригата оскъпяват цената“, обясни той.

По думите му по-малките бизнеси нямат възможност да зареждат големи количества стока и съответно при тях най-бързо се забелязва покачването на цените.

„Зареждането с по-големи количества наведнъж изисква блокиране на капитал и място, на което да съхраняваш стоката. Това не е по силите на повечето малки търговци“, допълни Александров.

Според него обаче пазарът у нас е достатъчно конкурентен и трудно може да се стигне до спекула.

„Замислете се колко производители имаме на кисело мляко. Само в нашия магазин имаме 100 разновидности от 25 доставчика. По-скоро има едно повишение на цените, което се случва още от миналата година“, каза още той.

Александров припомни, че още в началото на годината сме станали свидетели на сериозно покачване на цените на оранжерийните зеленчуци.

„Колкото повече отиваме в сезон, би трябвало цените да стават по-добри. Ще имаме обаче определени казуси с торовете“, допълни той.

Иван Александров предупреди потребителите да не се поддават на паника и да не се презапасяват, защото това води до допълнително вдигане на цените.

Според него българинът все повече търси родното производство.

„Българският продукт е като синоним за качество. Особено когато говорим за плодове, зеленчуци и меса, които са от определени ферми, при които потребителят е  сигурен за произхода“, каза още той.

Александров допълни, че пандемията значително е променила поведението на потребителите и е ускорила онлайн продажбите, като ги е  преместила с няколко години напред.

Чуйте цялото интервю на Тереза Захариева с Иван Александров.