Никой не печели от това, което се случва в Украйна. Това каза в ефира на bTV Radio Ивайло Калфин, директор на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд, бивш вицепремиер, външен и социален министър, както и бивш евродепутат.

„Не виждам ясен и приемлив изход за всички. В най-добрия случай, ако това въобще е добър случай, ще имаме поредния голям замразен конфликт в Европа“, каза той.

Калфин коментира и позицията на България във военния конфликт.

„В този конфликт е много ясно – има агресор, това е Русия, и има държава, която защитава територията си - това е Украйна. Много странно ще е, ако застанем на страната на агресора. Позицията ни в подкрепа на Украйна в тази война е ясна и се случва, но някак си за вътрешна употреба пренасяме някакви спорове, които не са ясни и разделят обществото“, допълни той.

По думите му и в момента България изпраща военна помощ в Украйна, макар и не директно. Според Калфин БСП не биха напуснали коалицията дори след гласуване на военно-техническа помощ в парламента.

„БСП няма да напусне коалицията, но ще понесе много тежки щети, защото много ясно става как едно се говори, друго се прави“, сподели Калфин.

Според бившия външен министър в момента се намираме във фаза, в която Европейският съюз и Русия се опитват да видят кой пръв ще се откаже от повишаване на напрежението.

Намираме с в една фаза, в която и Европейският съюз и Русия са в ситуация, в която условно може да се каже "кой ще мигне пръв". И едната и другата страна ще пострадат много при спирането на доставките на руски газ и петрол в Европа. Вдигането на санкции от двете страни показва, че се опитват да видят кой пръв ще се откаже от повишаване на напрежението. Според мен трябва да се търси някакъв преходен вариант. Очевидно е, че дългосрочно трудно може да се запази зависимостта на Европа от политически решения в Русия. Тук войната в Украйна дава условията за спешност“, каза още Калфин.

Според него е трудно да се предвиди колко още ще се качва цената на газа.

„Абсолютно легенда обаче е това, че ако останем с доставки от Русия, ние ще получаваме газ на същата или по-ниска цена. Това искане от страна на Русия да се плаща в рубли на практика вкарва един нов елемент в цената, който е валутният курс между рублата и еврото или рублата и долара. Този валутен курс в момента зависи единствено изцяло от Русия, така че тя може да си определя цената на газа, както си иска всеки един месец, в който се плаща. Тази цена няма да върви надолу“, допълни Калфин.

Той изрази и позиция, че българите не трябва да живеем с представата, че инфлацията може да бъде намалена от действията на българското правителство.

„Инфлационните процеси се определят отвън. (…) Тези процеси не зависят от България. Правителството трябва да помисли за компенсации, като започне с тези, които са най-застрашени - и хора и бизнеси“, сподели още той.

Чуйте интервюто на Тереза Захариева с Ивайло Калфин.