„Очевидно е, че правителство ще има и то ще бъде подкрепено от „Демократична България“. Това каза в ефира на bTV Radio Ивайло Мирчев, депутат в 45-тото и 46-тото Народно събрание.  Той коментира и изказването на съпредседателя в оставка на "Зелено движение" и член на политическия съвет на "Демократична България"  Борислав Сандов, че тяхната коалиция може да подкрепи бъдещия кабинет само в парламента и без да излъчат собствени министри.

„Съвсем нормално е да обсъждаме всички варианти. Формата, под която „Демократична България“ ще участва, ще се уточни допълнително. Истината е, че има много работа в Народното събрание и тя трябва да бъде свършена – съдебна реформа, бюджетът трябва да бъде приет… Дали ще имаме или нямаме министри не е толкова важно“, допълни той.

На въпрос дали Христо Иванов би бил добър вариант за правосъден министър, Мирчев отговори, че няма значение кой ще бъде министър на правосъдието. „Промяната се извършва в Народното събрание, а не от правосъдния министър. Много по-важно е да успеем да убедим останалите депутати да съберем конституционно мнозинство от 160 души за промяна на Конституцията, което ще бъде много по-трудно“, каза още бъдещият депутат в 47-ото НС.

По отношение на предстоящите преговори, Мирчев заяви, че се надява да има разбиране от страна на всички, защото са много различни.

„Демократична България“ ще продължи да бъде този стълб на разума, който бяхме в предните парламенти“, допълни той.

По време на втория тур на президентския вот Ивайло Мирчев беше в Турция, за да наблюдава вота там. По думите му кампанията в съседната държава преди 14-ти е била изключително агресивна.

„Видяхме доста по-ниска активност. Очевидно без намесата, която е била осъществена през седмицата преди първи тур. Идваха да гласуват само хора, които така или иначе ще гласуват мотивирани от желанието да дадат гласа си, а не накарани през смс-и, призиви от турските телевизии или обикаляне на къщите с хора, които са ги карали да излязат и да гласуват. Имаше секции, в които избирателната активност беше 7-8 пъти по-ниска в подадените гласове“, разказа той.

Мирчев допълни, че при следващи избори от „Демократична България“ ще се опитат да изпратят екипи във всички секции в Турция, за да се гарантира честността на вота.

Чуйте цялото интервю на Тереза Захариева с Ивайло Мирчев.