Разговорите за съставяне на кабинет по темата „Правосъдие“ са минали успешно. На това мнение е Иван Иванов от БСП, който е в групата за преговори.

„Имаме пълно покритие на нашите приоритети по предизборните програми – закриване на спецсъдилища и спецпрокуратура, реформиране на органа за борба с корупцията, преразпределение на натовареността на съдилищата. Главният прокурор също беше тема на разговор“, сподели Иванов пред bTV Radio.

По думите след тази първа среща партиите са се обединили около проблемните звена в сектора, които трябва да се реформират. Детайлното описание на това как ще се случат промените обаче ще се направи в срок от три месеца.

„Тези, които биха могли да станат със законови промени, бяха ясно отчетени - правомощията на ВСС, правомощията на главния прокурор, закриването на тези съдилища, които са спорни в момента, Комисията за борба с корупцията“, допълни той.

Иванов заяви още, че на този етап не се коментират имена на министри, но допълни, че той е оптимист за съставянето на редовен кабинет. Той коментира още и вътрешното напрежение в БСП.

„Ако някои хора се опитват да блокират съставянето на това правителство можем да ги търсим сред така наречената вътрешна опозиция. Аз наистина не ги разбирам. Ако те желаят да има едно стабилно управление, трябва да се мисли единодушно и в една посока“, каза още Иванов.

Той изказа и съболезнования към близките на загиналите при пътния инцидент на АМ „Струма“ и заяви, че пътната безопасност трябва да залегне в коалиционното споразумение.

„Това е показателно в каква посока трябва да се движим. Тази тема трябва да е една от основните. Нашата задача оттук нататък ще бъде да избегнем подобни инциденти“, допълни Иванов.

Чуйте цялото интервю на Тереза Захариева с Иван Иванов.