За съжаление, броят на трансплантациите в България наистина е изключително нисък, но аз мисля, че това е нещо, с което бихме могли да се справим. Според мен на първо място е недоверието на хората в системата, именно затова ние наблягаме на тази информационна кампания, защото хората трябва да бъдат на първо място докоснати до сърцето и душата и да разберат, че това е хуманен жест, който дава шанс както на донора да остане да живее сред нас, така и на реципиентите да продължат да живеят и да допринасят за развитието на нашето общество. Друг проблем, който също е проекция на този първия, е ниската мотивировка на координаторите по трансплантация, защото така или иначе те не работят в достатъчно добра среда и много малко от тях са лично мотивирани да правят скрининг на пациенти в кома. Защото именно ранната идентификация на потенциалните донори би могла да допринесе за това да имаме повече спасени животи. С оглед на това, Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ най-малко веднъж годишно прави обучения, които не са само насочени към координаторите по донорство, но обучаваме и трансплантационните екипи в страната и в чужбина. Аз считам, че ние трябва да продължим да наблягаме на това, защото лекарските екипи също трябва да бъдат оценени, мотивирани и да имат достъп до чуждите практики. В този контекст, тъй като досега винаги са организирани на национално ниво само сбирки с координаторите, аз считам, че в най-скоро време – и в момента го планираме, трябва да направим национален конгрес, който да акцентира върху медицинските, правните и организационните проблеми, защото такива има. На този конгрес трябва да бъдат поканени лекари от различни специалности, които да направят своите презентации, от реципиенти, от близки на донори и от медии, за да може темата за донорството да не е само в един месец от годината, а да стане неразделна част от нашия живот.“ Това заяви в интервю за БТВ радио изпълнителният директор на  Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ Иванка Динева.

28-годишният Димитър Василев разказа своята история – за чакането за трансплантация на бъбрек, за решението на близките на починало момче да дарят органите му и как се променя животът му след преживяното:

 „Аз чисто психически трябваше да се наглася, че за мен започва един нов живот, който е прекрасен живот и съответно това се случи благодарение на едно семейство, което бяха загубили за съжаление техния син. Това става в една катастрофа с мотор. В случая тук става така, че мотористът е блъснат от шофьор, който не спира на стоп. И понеже си говорим как трябва да даваме гласност на донорството, моят донор по-рано е гледал по телевизията донорска ситуация и как други хора са трансплантирани благодарение на някой човек, който е починал и неговите органи са дарени и той е намекнал на неговите родители, че иска да направи нещо такова, ако един ден нещо се случи с него. Когато дойде моментът и лекарите обясняват на неговите родители, че с него се е случило най-лошото, но сега пък има възможност с неговите органи да се продължи животът на други хора, а така и частица от него ще живее в други хора, тогава те в най-голямата си скръб си спомнят за този момент, в който техният син е пожелал това да се случи – да може да помогне на другите.“

Сега Димитър прави подкаст, в който говори за донорството и трансплантациите.

Цялото интервю с Иванка Динева за инициативите в рамките на националната кампания „Да! За живот!“  и с Димитър Василев за неговата история можете да чуете на звуковия файл.