„Новият политически проект би взел избиратели от всички политически сили. Двамата бивши служебни министри могат да мобилизират и хора, които досега не са гласували по една или други причина. Те виждат в тях едни почтени политици, хора с експертиза. Ако имат и ясна политическа визия какво точно искат да направят, то нещата ще се получат за тях.“ Това каза в ефира на bTV Radio доц. Иво Инджов, политолог и университетски преподавател по политически комуникации.

По думите му обаче Кирил Петков и Асен Василев дължат повече ясното на потенциалния си електорат.

„По-важното е каква политическа платформа ще предложат. Не е достатъчно само да си бил на висока държавна позиция и да си си вършил работата. Оттук нататък трябва да покажеш къде точно си в идеологическия спектър- какво точно ще направиш за бедните, за бизнеса, какви решения предлагаш за COVID кризата, или пък за въгледобива с оглед климатичните промени и особената ситуация, в която се намира България. Трябва да има конкретни решения и идеи за конкретни политики. Началото е много силно, но ако не се канализират нещата, то след известно време звездата им ще помръкне“, каза още доц. Инджов.

Той коментира и състава на новия служебен кабинет, както и критиките отправени от ГЕРБ, че е трябвало да бъдат сменени още шест от министрите.

„Работа на опозицията е да критикува политическия си противник. Аз лично смятам, че един от най-големите проблеми в момента в България е COVID кризата, високата смъртност и ниската степен на ваксинация. Лично моите забележки са към служебния министър Кацаров, но да не забравяме, че един служебен министър не може да направи чудеса, когато в медиите дават трибуна на хора, които  поставят под съмнение ваксинирането и когато цялото общество е сравнително негативно настроено към правилните мерки“, допълни той.

Чуйте цялото интервю с доц. Иво Инджов: