„Този софтуер не представлява нищо по-различно от средствата, които използват киберпрестъпниците, за да могат да придобият достъп до системи и устройства.“ Това каза пред bTV Radio експертът по киберсигурност Ясен Танев по повод шпионския софтуер „Пегас“.

„Разликата между това дали си киберпрестъпник или произвеждаш нещо, което се използва от държавата за борба с тероризъм, е много тънка. Както при хората, които произвеждат оръжия -  попаднали в неправилните ръце, те могат да се окажат много опасни. Това са инструменти на война, които се използват и от престъпници, и от държавни организации. Моралът е единственото, което може да спре потребителите им“, допълни той.

Според него, ако въпросният софтуер е използван в държава, която има силна прокуратура и съд, то не би трябвало да има проблем на виновните лица да им бъде търсена отговорност. „ В България имаме Закон за киберсигурност и Наказателен кодекс. Много ясно е казано какво е киберпрестъпление, така че ако някой е използвал подобен софтуер на територията на България, той може да бъде наказан по съответните членове на Наказателния кодекс“, обясни Танев

Чуйте цялото интервю с Ясен Танев, за да разберете и кои са начините да защитите максимално добре вашето мобилно устройство.