Нови избори няма да дадат по-добра картина. Това каза в ефира на bTV Radio депутатът от БСП Явор Божанков.

„Ще имаме отново фрагментиран парламент, отново голям брой партии, които отново няма да могат да направят правителство, освен в широка коалиция. Сигурно е, че България рискува Плана за възстановяване, оперативните програми и още година спирала от предсрочни избори, които ще бъдат загубено време за страната на фона обаче на много тежка ситуация“, каза той.

Въпреки това, той заяви, че БСП ще отидат на преговори само при положение, че Кирил Петков не е номинацията за премиер. Те обаче разчитат разговорите да продължат.

„Ако съставим кабинет, той трябва да има ясен план – да има програми, разграфени. Въпросът е какво ще подобрим в комуникацията. Как тази коалиция ще работи в синхрон, така че да отговори на очакванията на гражданите. () Целта не може да е просто да направим Кабинет номер 2 и той да продължи по същия начин. Оттук нататък възможности има, но страните трябва да направят своите крачки“, допълни Божанков.

Той коментира и решението страната ни да изгони 70 руски дипломати.

„Постигнахме известно съгласие, че за това решение са били информирани компетентните органи, макар и ние да не сме били информирани. Но трима души със сигурност са знаели. Това са президентът Румен Радев, Кирил Петков и външният ни министър. () Дебело подчертавам, че категорично президентът е бил информиран за това. Той е имал представители в този междуведомствен съвет и шефът на неговата администрация Димитър Стоянов е бил информиран“, каза още той.

Чуйте интервюто на Тереза Захариева с Явор Божанков.