Работодателите, които искат да запазят квалифицирания си персонал, ще трябва да увеличат заплатите. Това каза в ефира на bTV Radio Калоян Стайков, главен икономист в Института за енергиен мениджмънт. Той коментира растящата инфлация.

„Инфлацията в целия свят ще бъде по-висока в сравнение със ситуация, в която няма война. Т.е. миналогодишната тенденция, която очаквахме в някаква степен да бъде преходна, просто ще бъде удължена и влошена, което поставя допълнителни предизвикателства пред всички правителства“, каза той.

По думите му повечето работодатели са наясно с поскъпването на живота.

„Според мен в голяма степен работодателите са наясно с това, което се случва, и са готови да предприемат мерки. Имаме недостиг на квалифицирани кадри в много сфери, което означава, че всеки работодател ще направи максимума, за да запази квалифицираните си работници“, обясни още Стайков.

Според него все още е трудно да се правят конкретни прогнози как ще се променят цените за битовите потребители след падането на мораториума. Новият ценови период стартира от 1 юли.

„Трябва да сме сигурни, че дори и при електрическата енергия да няма голяма промяна, то такава трябва да се очаква със сигурност за топлофикационните и ВиК дружествата. При тях се натрупаха много загуби през последните месеци. Ако не се намери механизъм, с който да се компенсират тези загуби, всичко това всъщност ще бъде прехвърлено към крайните цени, което означава огромно увеличение. Надявам се правителството да работи в тази посока и да търси тези механизми, с които да подпомогне дружествата, стартирайки от 1 юли“, каза той.

Той коментира и схемата, по която Европа ще купуваме газ от Русия в рубли.

„Реално няма абсолютно никаква промяна по отношение на плащането, условия по договори, цени и т.н. Единствената разлика е променената сметка, по която се плаща“, допълни Стайков.

На въпрос дали е възможно спиране на доставките на природен газ, той каза: „В условия на война всичко е възможно, така че не бих го изключил като вариант. Въпросът е, че се намираме в деликатна ситуация, в която от една страна Европейският съюз е зависим от енергийни доставки от Русия, но от друга страна Русия е зависима от валутните приходи от тези доставки. И за двете страни няма да е лесно да се откажат от самите доставки. Въпросът е кой е по-смел.“

Чуйте интервюто на Тереза Захариева с Калоян Стайков.