Има два варианта за развитие на кризата в Украйна. Това каза в ефира на bTV Radio бившият министър на отбраната Красимир Каракачанов.

По думите му сме свидетели на една много добре планирана военна операция от страна на Русия. Според него тактиката на руснаците включва бързо придвижване и избягване на големите градове.

„Беше ударени авиацията им, самите летища, общо до момента 70 военни обекта. Буквално приземяват противника на земята. Руснаците владеят въздушното пространство на Украйна и могат да изсипят десант там където пожелаят.(…) Унищожават се стратегически военни обекти, за да не могат да бъдат използвани. По този начин бързо се напредва. Явно идеята е да се стигне до Киев и да се свали това правителство“, каза той.

Според Каракачанов Киев може да бъде превзет в рамките на следващите 24 часа.

„Това е единият вариант – тази тактика да продължи до край и конфликтът да приключи бързо. Вторият вариант е украинците да успеят да задържат фронта и да започне да се развива партизанска тактика. Тогава нещата ще загрубеят и ще се стигне до много повече жертви“, допълни той.

По думите му трябва да се търси вариант за сядане отново на масата на преговорите.

„Това което виждаме от Европа са едни не много адекватни реакции. За съжаление политиката на Европа през последните 20 години е една политика на двойните стандарти и на неадекватните реакции“, заяви той.

Чуйте Цялото интервю на Тереза Захариева с Красимир Каракачанов.