За първи път от десетилетие българите са загубили реална покупателна способност. Това каза в ефира на bTV Radio Любослав Костов, главен икономист на КНСБ и директор на Института за социални и синдикални изследвания.

„Българите са доста по-бедни, отколкото бяха миналата година.(...) Макар и при по-висока заплата в номинален размер, българинът може да си купи по-малко стоки и услуги“, допълни той.

По думите му липсва политика по доходите.

„Ако извадим педагозите, където нараснаха заплатите, и малкия ръст на минималната работна заплата, за съжаление всички други сектори в бюджетната сфера останаха недофинансирани. Всъщност хората продължиха да си вършат своята работа. Едва ли пазачът в затвора, който не получи един лев повече увеличение на заплатата тази година, е спрял да изпълнява своя труд. Едва ли хората в Агенцията по заетостта, които се бориха за тази рекордно ниска безработица, не заслужават ръст на заплатите. Едва ли хората в НАП, които събраха рекордно високи данъци по думите на Асен Василев, не заслужават ръст на доходите“, каза още Костов.

От КНСБ настояват за увеличение на минималната работна заплата от 1 юли на 760лв., което да влезе в актуализацията на бюджета през лятото.

„В Черна гора тази година минималната работна заплата нарасна с 60%, в Естония – 12%, Литва и Латвия – 13%, Унгария – 14%, в България – 9%.  Всички държави на Балканския полуостров са или около нас или малко над нас като минимално заплащане, а България все пак е страна членка на Европейския съюз. Минималната работна заплата преди последното увеличение в България беше 332 евро, а в Черна гора след увеличението е 533 евро“, обясни той.

Според главния икономист на КНСБ голяма част от българите не получават заплата за издръжка.

„Онази заплата, която им гарантира техния жизнен минимум. Говоря за около 60% от населението. Останалите 40% получават тази заплата, но са разпределени изключително нехомогенно. Разликата между средната заплата за страната и средната за всеки един град става все по-голяма с всяка изминалата година, което води до задълбочаване на неравенствата“, допълни той.

Чуйте интервюто на Тереза Захариева с Любослав Костов.