Цените на някои зеленчуци бележат значително нарастване за годишен период. Това обясни в ефира на bTV radio Росица Макелова, която е научен секретар в Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ. "При това, нараства цената на зеленчуци, характерни за сезона със силно потребление, в предвид подготовката на домашни зимнини, които присъстват в традициите на българските домакинства", допълни тя. Драстично нарастване се наблюдава при краставици – 35.8%; домати – 17.7%; пипер червен – 23.7%; зеле – с 18.0%; моркови – с 17.1%; картофи – ръст  с 6.2%; фасул зрял – 7.4%.  Ръст на цените се наблюдава и при плодовете. Най-търсеният плод за есенния сезон – прасковата, в търговската мрежа се предлага с 24.1% по-висока цена в сравнение с месец септември 2020 г. Средната цена е от 3,30 лв. при 2,66 лв. през 2020 г. Най-високи стойности се регистрират в Добрич – 4,49 лв., Бургас – 4,30 лв., Пловдив -4,10 лв. Повече за нивата на инфлация и платежоспособността на населението, чуйте в прикачения звуков файл.