„По време на война всеки лъже.“ Това каза в ефира на bTV Radio бившият министър на отбраната Красимир Каракачанов. Така той коментира информацията за избиването на цивилни граждани в киевското предградие Буча. Москва от своя страна обвинява Киев в лъжа и манипулации.

„Едните преувеличават, другите отричат и обратно. Докато не приключат военните действия, трудно може да се каже доколко всяка информация, която получаваме, независимо дали от руска или украинска страна, е на 100% достоверна. Разбира се, че руснаците ще отричат, но няма как да отрекат факта, че цивилни жертви има в тази война. Дали са толкова колкото посочват украинците е друг въпрос“, допълни Каракачанов.

По думите му България не може да подкрепи Украйна с военна помощ.  

„Първо, защото няма какво съществено да даде и второ, защото не трябва да се намесва в този конфликт и да заема страна“, каза още той.

Според него Европа трябва да са намеси в преговорния процес още сега.

„Ако реално Европа иска да помогне на Украйна, би следвало да има обща политика в това да се търсят директно преговори между Брюксел и Путин, а не само да си правят публични престрелки“, допълни бившият военен министър.

Красимир Каракачанов коментира и новината от миналата седмица за двамата служители на ДАНС, разследвани за шпионаж в полза на Русия и това, че са работили за влошаване на отношенията между България и Северна Македония.

„Това ми прилича на един добре скроен плосък сценарий. Какво да работи за отношенията между България и Македония Русия, след като тя измисли македонската нация и целия този проблем и спор има или няма отделен език и нация. Той възниква в Москва 1934 г. (…)Нека да извади факти“, каза още той по адрес на премиера Кирил Петков.

Чуйте интервюто на Тереза Захариева с Красимир Каракачанов.