Заради инфлацията и войната в момента българите се страхуват да инвестират спестяванията си. Това мнение изрази в ефира на bTV Radio кредитният консултант Тихомир Тошев.

„Депозитите продължават да нарастват и вече населението държи около 68 млрд. лв., което е рекордна сума изобщо от съществуването на банковия пазар у нас“, каза той.

По думите му в момента инвестират хора с много големи спестявания, които влагат парите си в имоти.

„Истината е, че държането на парите в банка води до тяхното обезценяване, защото инфлацията вече гони 14-15%. Очакванията са, че до края на годината може да надхвърли 20%. Виждаме доста хора, които  търсят възможност да инвестират и да съхранят спестяванията си. Тези обаче, които могат да направят това на имотния пазар, не са толкова много, защото цените на имотите нараснаха. Хората с по-малко спестявания пък в момента хем искат да ги съхранят от инфлацията, хем не могат да намерят в какво да ги инвестират. Затова и нарастват депозитите“, допълни той.

Тошев каза още, че по-малките депозити до 5000 лв. намаляват.

„Т.е. на хората с малки спестявания и по-малки доходи им се налага все по-често да посягат и към спестяванията си, защото не могат да посрещнат ежемесечните си нужди от доходите, които получават като заплата. Есента, когато дойде новият отоплителен сезон и ще сме натрупали още инфлация, тези хора ще са най-затруднени и тогава ще видим още по-засилена тенденция на харчене на малките спестявания с цел да се покриват месечните нужди на домакинствата“, обясни той.

Според Тихомир Тошев е намалял и интересът към купуването на жилища на зелено. Причината – инфлацията, поскъпването на строителните материали и недостига на част от тях.

„Част от хората предпочитат да не купуват на много начален етап и на зелено, заради несигурността, която има“, заяви още той.

По негово мнение цените на имотите не са достигнали своя максимум, защото инфлацията продължава да е висока.

„Очакванията са строителните материали да продължат да поскъпват. Аз обаче смятам, че цените на имотите са достигнали своя максимум спрямо покупателна способност на българина. Ако те продължат да растат над сегашните си нива, то хората няма да имат възможност да плащат тези цени. Пазарът трябва да пази баланс спрямо доходите на българите“, сподели той.

Очаква се и увеличение на лихвите по кредитите от началото на 2023г.

Чуйте интервюто на Тереза Захариева с Тихомир Тошев.