По-големият дефицит през 2022г. няма да ни спре по пътя към еврозоната. Това каза в ефира на bTV Radio Лъчезар Богданов, главен икономист на Института за пазарна икономика.

„Въпросът е, че членството в еврозоната зависи от една по-обща оценка доколко ние устойчиво изпълняваме критериите, а това е оценка на цялостната макроикономическа политика. Чисто формално за 2022 г. няма да бъде приложен критерият за дефицит“, обясни той.

От Института за пазарна икономика предлагат алтернативен бюджет, с който България да догони европейските страни. Данъчни стимули при реинвестиране, намаляване на осигурителната тежест и смели реформи са част от предложенията. Според Богданов пред България има две основни предизвикателства.

„Едното е по-краткосрочно и това е да преориентираме икономическата политика, включително и бюджетната политика, към нуждите на икономическия растеж, инвестициите и прогреса, а не да гледаме назад към пандемията. Дългосрочното предизвикателство е, че България не догонва с бързи темпове и не е сред отличниците в Централна и Източна Европа. Имаше страни, които много по-бързо успяха да прескочат бариерата от 65-80% от средния доход, т.е. да се доближат до Клуба на богатите. В отговор на това трябва да се направи нещо по-активно, а не просто каквото е имало предишната година, това да имаме и сега“, сподели той пред bTV Radio.

Според Богданов е важно страната ни да предостави повече възможности за големите инвеститори, за да сме конкурентноспособни в глобалния свят.  

„Примерно искате да правите нещо ново на ръба на технологичните възможности и открития. Очевидно там имаме сериозни регулаторни проблеми. Как пробвате един автомобил, който се самоуправлява с нов софтуер при положение, че това в България изобщо не е регламентирано? Т.е. такава компания, ако иска да изнесе развойния си център в България, дори законно не е много ясно дали може да го прави. Очевидно ще отиде в друга страна, където ще са по-гъвкави, по-бързи, ще направят промени в правната рамка и ще уредят начина, по който да речем пробвате безпилотен самолет, нов дрон или някакъв изкуствен интелект. Трябва да сме много гъвкави и да разберем какви са предизвикателствата на този век и на това десетилетие, а не да действаме с политика за привличане на инвеститори от края на XX век – ще ви свържем с вода, бързо ще ви пуснем тока и т.н.“, допълни икономистът.

Той коментира и предложения бюджет от новото правителство.

Чуйте цялото интервю на Тереза Захариева с Лъчезар Богданов.