Необходимо е създаване и прилагане на национални стандарти при лечението на рак на гърдата. Това мнение изразиха в ефира на bTV Radio пациентката Блага Димитрова и д-р Красимир Шопов, управител на Фондация „Експерти срещу рака“ и специалист по онкопластична и реконструктивна хирургия на гърда в Клиниката по хирургически болести към УМБАЛ „Александровска“.

„С въвеждането на тези протоколи всички ние ще знаем как трябва да работим. Който не спазва тези правила, просто няма да работи това нещо“, каза д-р Шопов.

Блага Димитрова вече е минала по пътя на заболяването. Още на 25 години е диагностицирана с рак на гърдата, а диагнозата идва след като сама усеща образование в едната й гърда.

 „Посетих един специалист, който директно ми заяви, че веднага трябва да се оперирам. Не спомена изследвания, не спомена биопсия – нищо допълнително не се коментираше. На следващия ден посетих друга докторка. При нея беше същата ситуация – каза, че веднага трябва да се оперирам. Обади се една нейна позната професорка, която е хирург-мамолог, която да ме оперира. След няколко дни ме оперира. Нито един от тримата не спомена за съвременните методи как се процедира в XXI век, когато има такава диагноза. Те работеха по методите от миналия век – има образование, има скалпел и директно се реже, за да се премахне“, разказа тя.

По думите на д-р Шопов обаче при изработването на стандарти лечението на Блага би протекло по съвсем различен начин.

„Най-важното, което всички пациентки трябва да знаят, е че операцията не трябва да бъде първото средство за диагноза. Първо трябва да се направи биопсия. Това дава информация на специалистите за вида на тумора. Тогава в един разговор с онколозите, патолозите, лъчетерапевтите се взима общо решение за следващите стъпки, които трябва да премине пациентката“, допълни той.

Според д-р Шопов в България има необходимост от създаването на т.нар. Breast Units – центрове, в които мултидисциплинарен екип ще работи с всеки пациент, ще се изготвя стратегия за последователността и начина на лечението, както и ще могат да се обучават млади специалисти.  Това ще e мястото, където се диагностицира и лекува рак на гърдата. Тo трябва да предоставя всички необходими услуги - от генетиката и превенцията, през лечението на първичния тумор, до грижите за напреднало заболяване, поддържащи и палиативни грижи и психосоциална подкрепа. Затова от съществено значение е мултидисциплинарният екип, включващ хирург, рентгенолог, патолог, генетик, медицински онколог, лъчетерапевт, физиотерапевт, психолог и специалист по нуклеарна медицина.

Друга важна промяна, за която настояват и лекари и пациенти, е по-често да се предлага опцията за едномоментна операция - в една операция се премахва туморът или цялата засегната област и се възстановява гърдата. Според д-р Шопов реконструкцията на гърдата трябва да бъде поета от НЗОК.

Чуйте интервюто на Тереза Захариева с Блага Димитрова и д-р Красимир Шопов.