Идват икономически неясноти, които могат да се превърнат в несгоди. Това каза в ефира на bTV Radio Левон Хампарцумян, председател на Българския форум на бизнес лидерите. Той коментира икономическите последици от войната в Украйна.

По думите му инфлацията ще надхвърли 10%.

„Да се надяваме, че ще бъде в рамките на 12-13%“, каза Хампарцумян. Според него няма универсален съвет по отношение на спестяванията на хората в банките.

„Хората, които са в активна икономическа възраст, не трябва да се притесняват много, защото инфлацията всъщност ще доведе и до повишаване на доходите на тези хора и фирми. Тези, които обаче са с фиксирани доходи – пенсионери, рентиери, за тях е по-лошо. За тях това означава относително обедняване. Но виждате, че се правят усилия да се повишат пенсиите“, допълни той.

Според него най-добрият начин да се борим с инфлацията е да произвеждаме повече стоки и услуги, които да успеем да продадем на новите инфлационни цени.

По думите на Левон Хампарцумян войната може да окаже влияние и на имотния пазар.

„Най-вероятно ще го забави, защото хората, в една ситуация на тревожност и несигурност, не непременно тръгват да купуват жилище. Разбира се, тези, които имат нужда от жилище, ще продължат да търсят. Може би това донякъде ще доведе до успокоение на цените“, обясни той.

 По отношение на лихвите по кредитите Хампарцумян обясни, че не очаква рязко повишение.

„Един от начините да се укроти инфлацията е да се вдигне основната лихва, което по веригата води до по-високи лихви. От друга страна това води пък до забавяне на икономиката. Ще се търси баланс между факторите, които влияят, така че да не си убием икономиката с високи лихви“, допълни той.

Той даде съвет и за хората, които изпитват затруднения с погасяването на своите кредити. Най-важното е възможно най-рано да се обърнем към банката за съвет и съдействие.

По отношение на санкциите за Русия   Левон Хампарцумян обърна внимание, че войната ще се отрази сериозно на стандарта на живот в страната.

„Най-малко това се отразява на управляващите и на много богатите. Те си живеят в един отделен свят, в един стил на живот, който е различен. Но за средната класа, за работниците, за пенсионерите, това би означавало значително падане на стандарта на живот“, каза още той.

Чуйте цялото интервю на Тереза Захариева с Левон Хампарцумян.