“Излизат доста доклади, които показват че има непрекъснато увеличение на държавните служители, а държавната администрация остава все така неефективна”. Така бившият вицепремиер и министър на труда и социалната политика Лидия Шулева коментира намерението държавната администрация да бъде съкратена с 15 на 100. “Почти няма министър на финансите, който всяка година да не залага в бюджета 10% съкращение на държавната администрация, но аз неведнъж съм имала възможността да оприлича държавната администрация с ламята от приказките с многото глави. Като отрежеш една глава и на нейно място излизат още няколко. Започват някакви съкращения и в същото време непрекъснато идват нови заявки за увеличаване било числеността на една администрация, било за създаването на нова”, допълни тя. 

Според Лидия Шулева обслужването на гражданите е неефективно. “През 2020 година 28 администрации са изнесли 28 дейности чрез аутсорсинг обществени поръчки и други, но това не е довело до намаляване на държавните чиновници. Имаме и въвеждане на електронни услуги, но това не води до резултати”, подчерта Шулева. 

По думите й има администрации, които нямат нужния капацитет да свършат определена работа и при тях има недостиг. “Цялата организация на държавната администрация в момента е един парадокс”, коментира още Шулева.   

Чуйте цялото интервю с Лидия Шулева пред водещата Лили Ангелова: