„Доверието е изчерпано преди няколко години и оттук нататък се очакват конкретни стъпки.“ Това каза в ефира на bTV Radio журналистът Любчо Нешков, който коментира преговорите между България и Северна Македония.

„България в момента е изправена пред един тежък проблем, който поставя купища въпроси какво ще се случи в бъдеще, ако ние просто за пореден път повярваме на обещанията и пожеланията на македонската страна“, каза той.

Любчо Нешков коментира и възможността за евентуална среща по темата между френския президент Еманюел Макрон, Румен Радев и Кирил Петков.

„Макрон се опитва да демонстрира европейско лидерство и да разреши въпроса, но тук проблемът е дали предложението на Макрон ще бъде в интерес на двустранните ни отношения или пък той може да бъде капан за десетилетия напред – конфронтация, сблъсъци, противоречия и въпроси, които ще останат да се решават във времето. Сериозните политици никога не оставят проблемите в бъдеще“, допълни още той.

По думите на Нешков единственият вариант за отпадане на ветото на страната ни е Северна Македония да започне да изпълнява подписания през 2017 година договор.

„Ние не искаме нищо повече от едни нормални взаимоотношения между София и Скопие и да се отпуши евроинтеграцията на Северна Македония. Дали това ще стане зависи изцяло и 100% от властите в Скопие“, каза още той.

Чуйте интервюто на Тереза Захариева с Любчо Нешков.