С все по-широкото навлизане на изкуствения интелект, технологиите ще лимитират професии в дадена област, но ще създадат нови възможности. Сред търсените професии ще бъдат специалистите по киберсигурност. Това коментира в ефира на bTV Radio експертът по киберсигурност Любомир Тулев.

„Липсата на кадри в тази област ще достигне около 4 милиона глобално незаетите места. Когато имаш изкуствен интелект, трябва да имаш някой, който да следи за неговата сигурност“, посочи Тулев.

По повод проучването на агенция „Тренд“, че изкуственият интелект ще доведе до загуба на работни места  - такива опасения изразяват 45% от запитаните българи, Тулев посочи:

„Човечеството, в ера, в която живеем с масовото навлизане на високите технологии, все повече и повече се опитва да автоматизира голяма част от сферите на труда, който се полага. Тоест в този контекст съвсем логични са донякъде тези притеснения, които за съжаление се вече и оправдават, че изкуственият интелект, който не е от вчера познат в нашата сфера, всъщност в момента придоби голяма популярност заради отворения достъп, който предостави на голяма част от потребителите до известна чат изкуствен интелект апликация, но тази технология е известна от няколко години вече, повече от десетилетие, така че не е нещо ново за нас. Но по същество тя автоматизира голяма част от дейностите. Наскоро правих опит самият аз да попитам Chat GPT – една от отворените апликации за изкуствен интелект, какви професии може самият той да автоматизира и да замени. Разбира се, голяма част от отговорите включваха сфери като кол център, това са така наречените дейности с обслужването на клиенти, които се обаждат или пишат съобщения до различни платформи, до различни сайтове. За съжаление, кол центровете са едни от най-застрашените в момента професии, не малка част са свързани с туристически агенции, които могат да съветват съобразно вашите предпочитания къде да ви изпратят на почивка, кога да отидете, целият този процес може да бъде до голяма степен автоматизиран, и не на последно място голяма спекулация върви около така наречените софтуер дивелопъри, работещи на код, на софтуер, тъй като Chat GPT, изкуственият интелект има точно тази възможност при конкретно задание от страна на потребителя да създаде код, който да изпълнява именно това задание. Чисто физически дори, скоростта, с която пише Chat GPT кода, не може да бъде сравнима бързината с това, което прави дори старши софтуер дивелопър. С един познат си говорихме, който казва – самите ние, софтуерните инженери съвсем рядко получаваме предложения за работа, което преди беше ежедневие. Тоест като цяло бизнесът се ориентира към това автоматизиране, но аз бързам да успокоя и нашите слушатели. Дяволът сякаш не е толкова черен, да, автоматизира се голяма част от професиите, но спомнете си преди години, когато навлизаше т.нар. счетоводен софтуер,  тогава още се говореше, че едва ли не счетоводителите ще изчезнат, ами не – в 2023г. виждаме, че все още има много добри счетоводители, които работят. Точно по тази идея, колкото и да е автоматизирана тяхната работа, в края на деня трябва да има човек, който да погледне, да пипне крайния резултат, преди той да бъде предоставен на съответния клиент. Използвайки същата аналогия, считам, че няма да изчезнат професиите, факт е, че обаче голяма част от труда ще бъде заместен от възможностите, които предоставя изкуственият интелект“.

Проучването на агенция „Тренд" за изкуствения интелект е направено по поръчка на вестник „24 часа", в периода между 10 и 16 юни тази година, чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1008 души на възраст над 18 години.  37 на сто от запитаните се притесняват, че изкуственият интелект може да ги застраши пряко, като замени човешкия труд в тяхната сфера. Само 8% са на мнение, че изкуственият интелект трябва да бъде оставен да се развива свободно, близо една пета смятат, че той трябва да бъде забранен, а други 57 на сто – че трябва да бъде регулиран, за да не създава опасност за хората.

Цялото интервю с Любомир Тулев за влиянието на изкуствения интелект върху работните места, можете да чуете на звуковия файл.