Минималната работна заплата трябва да се увеличи още от 1 юли на 760лв. Това мнение изрази в ефира на bTV Radio Любослав Костов, главен икономист на КНСБ и директор на Института за социални и синдикални изследвания.

„760 лв. е един компромис към бизнеса. Ако следваме европейската директива за минималните заплати, там пише, че трябва да бъде 50% от средната. Средната за страната в момента е около 1700 лв., което означава, че 850 лв. трябва да е минималната“, заяви той.

По думите на Костов обаче това увеличение трябва да стане плавно, за да няма големи сътресения.

„Сега с 50 лв., догодина с още малко и така до тези 50%“, обясни той.

Според него страната ни няма как да влезе в еврозоната с 350 евро минимална работна заплата.

„Балтийските държави са влизали с по 500-600 евро минимална заплата и чак тогава са ги пуснали“, допълни още главният икономист на КНСБ.

По думите му по-голямата част от антикризисните мерки, предложени от държавата, не помагат за увеличение на доходите на населението.

„Няма как да правиш антикризисен пакет, ако няма нито една мярка, която да вдига доходите на хората“, каза той.

От КНСБ настояват и за ръст на заплатите в държавния сектор.

„И в момента не чуваме да е предвиден такъв, при положение че частният сектор вдигна заплатите с 11%. С какво е по-различен работникът в НАП от някой в частния сектор? Не трябва да делим работниците по този начин. Като има ръст в частния сектор, трябва да има такъв и в държавния, който да компенсира ръста на инфлацията“, допълни още той.

Чуйте интервюто на Тереза Захариева с Любослав Костов.