“Неофициално виждаме, че процентът на родителите, дали съгласие децата им да бъдат тествани нараства. Към момента 214 от 240 училища за София-град са декларирали, че ще имат присъствен учебен процес. Все още нямаме данни какъв е процентът на паралелките, които ще възстановят този процес.” Това обясни в предаването “Важното, казано на глас” по bTV радио заместник-министърът на образованието и науката Мария Гайдарова. “Утре в 9 часа в МОН ще постъпи цялата информация за това колко училища и паралелки ще започнат присъствено обучение от сряда”, допълни тя. 

На въпрос дали има вероятност да се разреши на родителите да тестват децата у дома, Гайдарова отговори: “Тестовете са избрани така, че да бъдат извършвани в контролирана среда и децата трябва да бъдат тествани при еднакви условия, за да има съпоставимост на резултатите. Според производителите реалните резултати ще се отчитат между 12-30 минута след като пробата бъде нанесена върху тестовата плочка”

Гайдарова обясни още, че децата ще влизат в училище с маски до периода, в който бъдат тествани. След като приключи тестването, учениците може да не носят предпазните средства. В общите помещения, където има смесване на различни паралелки трябва отново да бъдат с маски.    

По думите й директорите на училищата могат да вземат решение дали да отложат завръщането на децата в клас, ако не са изпълнени условията за започване на учебния процес. 

Чуйте какво още каза заместник-министър Гайдарова пред водещата Лили Ангелова: