„Не чуваме името Борис Джонсън за последен път“. Това каза в ефира на bTV Radio журналистът Мария Спирова. Тя коментира подадената оставка на Борис Джонсън като лидер на Консервативната партия, както и оставането му на поста  премиер на Обединеното кралство до избирането на негов наследник.

„Нищо в прощалната му реч към публиката, макар че тя беше по-скоро доста предизвикателна, не подсказваше намерение да се оттегли от политиката. Неговият личен блян беше да е вторият Чърчил. Мисля, че в неговата глава той съвсем успешно вярва в това сравнение, независимо от външните рецензии, които получава“, каза още тя.

По думите на Мария Спирова не само оставката му е била епична, но епична е била и сагата, която го е довела до тук.

„От самото начало на своя мандат Борис Джонсън беше силно противоречива личност. (…) Има голяма драма около самата личност на Борис Джонсън. Около това до каква степен той би могъл да бъде разглеждан като морален стожер на Великобритания“, допълни журналистът.

Спирова припомни, че той е първият действащ премиер на Великобритания, който е глобен от полицията.

„Докато държавата беше под изключително строг локдаун – такъв, че кралицата погреба съпруга си принц Филип сам сама в параклиса на двореца Уиндзор, хората не можеха да погребат близките си, да се съберат повече от двама души на едно място, да излизат…беше една изключително трудна година и половина за всички нас. И както знаете, през това време Борис Джонсън и неговите колети доста са се забавлявали на партита“, каза още тя.

Последният от многото скандали с името на Борис Джонсън е назначението на заместник-отговорника по партийната дисциплина на консерваторите Крис Пинчър, за когото има обвинения за сериен сексуален тормоз срещу депутати и сътрудници на Консервативната партия.

„Представете си, че вие трябва да се подчинявате на този човек, трябва да го имате за авторитет и той да ви казва как да гласувате по време на изключително важни реформистки гласувания в парламента, а вие го презирате, защото той на парти преди седмица се е държал по неописуем начин с вас и ви е докосвал по сексуален и непозволен начин. Това е скандално“, допълни тя.

Мария Спирова обобщи, че кандидатите за поста на Борис Джонсън са много и на есен ще бъде взето решение кой да го замени.

Чуйте интервюто на Тереза Захариева с Мария Спирова.