„Задължително трябва да има кабинет при третия опит. Тази политическа несигурност трябва да приключи и редовно правителство трябва да бъде излъчено.“ Това каза в ефира на bTV Radio Мартин Димитров от гражданската квота на „Демократична България“.

Той коментира и новия проект „Продължаваме промяната“ на Кирил Петков и Асен Василев. „Аз виждам в тяхно лице партньори“, каза той. Според Димитров е бил добър вариант да се явят заедно на изборите, защото така биха имали възможността да спечелят първото място.

„Да се съберем заедно, за да спечелим изборите. Така можем да получим първия мандат за съставяне на правителство, а най-естественото е да го съставиш, след като си получил пръв тази възможност. Има още време някой да си промени решението“, каза още той.

Икономистът коментира и високата цена на тока за бизнеса. Според него обаче причините не се крият само в световните процеси.

„Това се е получило частично заради глобални феномени, на които не можем да влияем. Частично обаче и заради една изкуствена засада, която е заложена от предишното правителство“, допълни той. На първо място той изтъкна като причина газовата връзка с Гърция, която вече 12 години не може да бъде завършена.  „В момента оттам можеше да се купува много по-изгодния азърбайджански природен газ. Знаете, че газът формира и цената на тока. Второ, свързаха България с гръцката борса за ток, а не го направиха с румънската. Това предстои през октомври месец и е много важно. Би трябвало да помогне за нормализация на цените на тока, а оттам и за по-ниска инфлация. Трето, държавните предприятия, които произвеждат ток, закъсняха да се включат при поскъпването на цените, което не би трябвало да е възможно въобще да се случи“, каза още той.

Той коментира и исканите компенсации от страна на бизнеса заради високата цена на тока. „Такива пари не са предвидени в бюджета. По-скоро мерките трябва да бъдат насочени към нормализиране на цените на тока“, обясни още Димитров.

Той коментира и все по-високата инфлация у нас. „Решението е в поддържането на висок растеж на икономиката. Т.е. целта трябва да е доходите да растат по-бързо от инфлацията“, заключи той. Според него това може да бъде постигнато чрез запушване на пробойните в бюджета и да не се увеличават данъците.

Чуйте цялото интервю с Мартин Димитров от гражданската квота на „Демократична България“.