„Аз бих искал да видя Гешев да бъде осъден за неговите престъпления.“ Това каза в ефира на bTV Radio адвокат Михаил Екимджиев по повод борбата с корупцията.

„Когато той бъде осъден, това ще е сигнал, че България може да има истински главен прокурор. Тогава ще дойде и моментът да има осъдени политици“, допълни той.

Екимджиев коментира появилия се в публичното пространство текст на проекта за български закон „Магнитски“. Според него страната ни има нужда от подобно законодателство, но „дяволът е в детайлите“.

„Заради напредъка на технологиите и свързаните с това заплахи, трябва да има механизъм за реагиране на най-високо ниво срещу такъв тип заплахи – кибер атаки, крипто валути, трансфер на мръсни пари и т.н.“, допълва той. Той даде пример с хибридната война и случая „Български пощи“.

Според него друг ключов момент е липсата на протокол как да реагираме, когато български граждани или юридически лица попаднат в списъци тип „Магнитски“.

„Видяхте суматохата и чуденето какво да правим с тези лица. Най-знаковото от тях продължава да седи на първия ред в Народното събрание в ПГ на ДПС“, каза още той.

По думите му тексът, който се появи, е само основа на това как трябва да изглежда един подобен закон.  „Личи се, че това е една чернова. Основният недостатък на този законопроект е неговата неяснота и фрагментирания съдебен контрол“, заяви Екимджиев.

Чуйте интервюто на Тереза Захариева с Михаил Екимджиев.