„Индия не е далечен проблем.“ Това заяви в ефира на bTV Radio Н. Пр. Елеонора Димитрова, извънреден и пълномощен посланик на Република България в Република Индия. По думите й е много важно всички да осъзнаят опасността от нова, много по-страшна, вълна на разпространение на вируса в Европа, а и в България.

Във включване от Делхи тя разказа, че само допреди 2-3 седмици всички там са вярвали, че пандемичната обстановка в Индия е почти напълно овладяна. „Броят на новозаразените беше достигнал толкова ниски нива за размерите на страната, че всички вярвахме, че се завръщаме към някаква нормалност. Социалният, икономическият и културният живот в страната се възродиха. Това доведе до успокоение в хората и правителството разхлаби мерките. Започнаха да се провеждат големите индийски сватби, стадионите се напълниха и така стигнахме до критичната ситуация днес“, допълни тя.

„Връхлетя ни невиждана по размерите си нова вълна на пандемията. Нови мутации на вируса. Изключително остър недостиг на болнични легла, критичен недостиг на кислородни бутилки и на най-основните лекарствени средства от протокола за лечение. В момента здравната система на Индия е практически на ръба на колапс. Намирането на свободно болнично легло за интензивно лечение на COVID пациенти в момента е абсолютно невъзможно“, каза още посланикът ни в страната.

Към момента в Индия се намират около 150 български граждани, като повечето от тях са постоянно пребиваващи. Преди дни Министерството на външните работи на България повиши нивото на риска на препоръките за пътуване до Индия на V степен „Предупреждение за преустановяване на всякакви пътувания и незабавно напускане на страната.“

Н. Пр. Елеонора Димитрова отново призова българските граждани да преустановят всякакви пътувания до Индия. „Независимо колко критична е ситуацията и колко по-критична ще става ситуацията, българското посолство ще бъде винаги отворено за българските граждани и ще полага и невъзможните усилия да им помага в критичните ситуации, в които могат да изпаднат. Но призовавам всички наши сънародници да отложат всякакви пътувания до Индия.“

„Няма човек, който да не е засегнат от тази пандемия. Няма човек, който да няма близки приятели или колеги, които да не са заболели. В социалните мрежи непрекъснато се разпространяват апели за помощ за намиране на легла в болниците или на кислородни бутилки“, разказа посланикът ни в Индия.

Тя отбеляза обаче, че Европейският съюз се е включил активно да помага в борбата с тежката криза в страната. „Държавите членки на ЕС и частният бизнес откликнаха с огромна вълна от помощи – хиляди дози Ремдесивир, 700 кислородни концентратора, обдишваща апаратура, мобилни системи за производство на кислород и защитни маски“, каза Димитрова.

Посланикът ни обаче изрази сериозното си притеснение относно разпространението на индийските мутации на вируса. „Няма достатъчно изследвания и научно обосновани отговори дали са по-заразни и причиняват по-тежко протичане на болестта, дали успяват да избегнат ваксините и имунния отговор. Притеснителен е и фактът, че тези мутации прехвърлиха границите на Индия и вече са и в Европа“, каза Димитрова.

Световната здравна организация съобщи, че индийският вариант на COVID-19 е засечен в 17 държави по света. Според данните на СЗО сред тях са и Белгия, Швейцария, Гърция и Италия.

По думите на посланика ни ваксинационната програма в Индия продължава. Към днешна дата в страната са ваксинирани над 140 милиона индийци или около 10% от населението. От 1 май на ваксинация ще подлежат и най-младата граждани на възраст между 18 и 45 години.

За първи път в страната бяха отчетени над 3000 смъртни случаи за денонощие. Близо 200 000 души в Индия вече са починали в резултат от зараза с коронавируса.