Национална мрежа за децата призовава за незабавно решаване на проблема с присъственото обучение и гарантиране на безопасна присъствена среда за всички ученици. Това каза в ефира на bTV Radio Ванина Кирова, координатор „Политики за децата“.

 Изпратихме писмо до министър-председателя на България Стефан Янев и създадохме петиция за незабавното връщане на всички ученици в присъствена форма на обучение. Ние настояваме да се изготви много ясен и конкретен план – с точни срокове, с точни изпълнители и конкретни дейности. Всеки да си носи своята отговорност и да се гарантира успешното приключване на тази учебна година“, каза тя.

 Кирова призова министър-председателят да се намеси като арбитър между двете министерства, от които зависи връщането на децата в присъствена форма на обучение. „Тази неприкрита война във Facebook страниците на МЗ и МОН е просто трагикомедия и за жалост жертви са децата на България“, допълни тя.

Според преподавателя Емил Джасим трябва да се даде повече свобода на училищните общности, за да могат сами да организират връщането на учениците в клас така, както са направили частните училища. „Аз съм абсолютно за незабавното връщане на децата в училище, но в същото време съм абсолютно сигурен, че то трябва да се случи в една сигурна от хигиенна и здравна гледна точка среда. Трябва да бъде дадена свобода на училищата да върнат максимално бързо учениците си в сигурна среда“, допълни той.

Чуйте цялото интервю на Тереза Захариева с Ванина Кирова и Емил Джасим.