БСП да покаже дали милее повече за българския национален интерес или за нея интересите на Русия са от приоритетно значение. Това каза в ефира на bTV Radio бившият външен министър Надежда Нейнски по повод изгонването на 70 руски дипломати.

„БСП трябва да е на нивото на отговорността за съвременна, модерна и демократична България. Ако не може да бъде на това ниво, то да понесе политическите си последствия“, каза тя.

По думите й изгонването на руските дипломати е много силен политически знак, който се изпраща към Руската федерация.

„България няма да толерира намеса във вътрешните отношения. Бройката е много голяма, безпрецедентна, на ръба на скъсването на дипломатическите отношения, но държа да подчертая, че това не е скъсване на дипломатически отношения“, допълни Нейнски.

Според нея цялото поведение на Руската федерация през годините винаги е било в посока на отношение като към васал.

„Това, което България направи днес, всъщност трябваше да бъде направено много отдавна“, каза още тя.

Бившият външен министър заяви, че вярва, че това решение е взето на базата на сериозни доклади от службите, които по Конституция трябва да защитават българската национална сигурност.

„При положение, че има информация, че споменатите в списъка дипломати и хора от представителствата на Руската федерация, са упражнявали вмешателство в българската вътрешна и външна политика, не може да има и съмнение, че министър-председателят трябва да защити българските национални интереси. Това се изисква от него по Конституция – да защитава интересите на България“, каза Нейнски.

Чуйте интервюто на Тереза Захариева с Надежда Нейнски.