„През целия преход от 90-те години досега разходите на държавата бяха някъде между 33-40% от БВП средно. Тази година, по мои сметки, отиват към 48%. Т.е. това се превръща в една комунистическа държава, която щедро раздава на всички. Само че не очаквах само четири месеца след началото на мандата да напиша, че парите са свършили. Очаквах това да стане по-бавно. Раздаването върви с много по-широки пръсти.“  Това каза в ефира на bTV Radio бившият икономически министър Николай Василев.

„Всички предложения, които виждам към момента от различни посоки, за уж борба с инфлацията се свеждат до следните неща: Дайте да намалим данъци, мита и акцизи - обаче това означава още по-малки приходи за бюджета; Дайте да увеличаваме разходи на всеки, който поиска – това означава още по-големи разходи. Ами той дефицитът и сега е убийствен(…) Това са панически и хаотични предложения на хора, които нямат идеи“, допълни той.

По думите на Николай Василев борбата с инфлацията трябва да е в друга посока, а именно по-висок икономически растеж.

„Това означава повече производство, по-високи доходи, повече работни места и инвестиции, по-високи приходи за бюджета и оттам той вече може да подкрепи социално слабите, които имат нужда“, обясни той.

Според него страната ни все повече се отдалечава от еврозоната.

„Не виждам никакво приближаване до еврозоната. Всички цифри от отлични постижения се превръщат в проблематични. Ако сега ме попитате мога ли да предположа дали на 01 януари 2024 ще сме в еврозоната, то не мога да предположа. По-вероятно е, че ще се оплескаме сами“, каза още Василев.

Чуйте интервюто на Тереза Захариева с Николай Василев.