Изисква се огромна политическа вола и отделяне на ресурс, за да се спре домашното насилие. Това заявиха в ефира на bTV Radio Глория Филипова и Калина Зафирова, които са сред организаторите на протеста под надслов "Нито една повече".  С него се отбелязва международния ден за елиминиране на насилието срещу жените.

„Трябва да се борим жените да живеят спокойно и да имат достоен живот. И най-вече да живеят. Да не бъдат обект на убийство и насилие в България“, каза Глория Филипова по повод поредното убийство у нас, този път на 21-годишна жена.  

По думите и на двете през тази година са зачестили случаите на домашно насилие, а причината е пандемията от COVID-19.

„Нека хората не остават безучастни, когато виждат насилие, когато виждат някакво неравенство. Нека да използват гласа си, за да помагат на тези, които не могат“, допълни Калина Зафирова.

Според тях в България все още се смята, че проблемът с домашното насилие е личен, а не обществен.

„Това кара жертвите да се срамуват и да не докладват. Много хора все още смятат, че е нормално вкъщи да бъдеш обект на насилие“, каза Глория.

От "Феминистки мобилизации" призоваха бъдещият парламент да се заеме с дългоочакваните промени в Закона за защита от домашно насилие.

„Надяваме се процесът да се задвижи отново и тези промени да се приемат. Включително това, че някои форми на насилие все още не са включени в закона за защита от домашно насилие, като икономическото и психологическото. Това са много сериозни форми на домашно насилие, които законът засега не отчита“, обясни още Глория.

В момента в страната ни има едва 17  кризисни и консултативни центъра в България.

„Трябва да се създаде инфраструктура в цялата държава. Да има центрове за подкрепа, за работа с жертвите, защитени жилища, работа с насилниците също, за да се прекъсне агресията. Изменения в Закона за домашното насилие“, допълни тя.

Чуйте цялото интервю на Тереза Захариева с Глория Филипова и Калина Зафирова.