Фондация „За доброто“ започва нова национална кампания под името „Светулка“, която цели да преобрази детските отделения в страната. Това каза във „Важното, казано на глас“ Кремена Кунева. Преди дни Фондация „За доброто“ беше наградена със специалната награда на BTV Radio по време на церемонията „Будител на годината“.

„Ще се опитаме да модернизираме максимален брой детски болнични отделения в цялата страна. Надявам се за няколко години да преобразим местата, в които сега има мухъл и хлебарки, в такива, в които децата да се лекуват в една истински приятна за тях среда“, каза Кунева.

Тя сподели, че именно нейният личен опит с подобно отделение дава началото на проекта „За доброто“. Тя попада в занемарено детско отделения заедно с нейната дъщеря. Напускайки го обаче решава да промени нещата. Именно така стартира доброволческата инициатива „За доброто“, която събира осем жени, които се борят за по-добро детско здравеопазване.

Фондация „За доброто“ създаде и Фонд за децата на героите – загиналите медици е преподаватели от COVID-19. Към момента фондацията изплаща месечни стипендии на 25 деца. С тях те покриват разходите си обучение и издръжка.

„Потресаващи са някои от историите. Две близначки на пет годинки загубиха и двамата си родители, медици, в рамката на една седмица“, разказа още Кунева. По думите й те успяват да осигурят на такива семейства и психологическа помощ. Доброволци психолози работят вече повече от година с някои от семействата. Учители също помагат на децата безвъзмездно с уроци по математика, изкуства.

Чуйте цялото интервю на Тереза Захариева с Кремена Кунева.