“Заради тази наша българска особеност да се тестваме сами и да си боледуваме, без да даваме гласност на това нещо, се обсъжда интензивно и с различни експерти възможността да се включи и наличието на антитела като възможност за зелен сертификат.” Това съобщи в ефира на bTV Radio директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова. Тя обясни, че се обсъжда това да важи само за България, защото не може да важи на Запад. 

“Много експерти трябва да си изкажат мнението, за да може да се приеме. При нас голямата особеност дойде от това, че има много хора, които не са в системата. На Запад в зеления сертификат се изисква документ за преболедуване и този документ е логично да поиска PCR, защото хората са в системата. Докато при нас една малка част официално е в системата и доста по-голяма част са преболедували без да са официално регистрирани”, допълни тя.

Професор Христова обясни, че мутацията, наречена Делта плюс е по-лесна за предаване, но ваксините пазят срещу този вариант на вируса. Засега в страната не е засечено разпространението му. 

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести обясни и какви други вируси върлуват в момента: “Разбира се, че не всичко е SARS-CoV-2. Има ги и обичайните есенно-зимни вируси, причиняващи остри респираторни заболявания, някои от тях нелеки. Разбира се, не като Ковид, но все пак налагащи поне седмица домашно лечение”, поясни проф. Христова.  

Чуйте цялото интервю на Лили Ангелова с проф. Ива Христова: