„Кирил Петков се държи като като фронтмен на поп група.“ Това каза в ефира на BTV Radio политологът Румяна Коларова, която взе участие в обзора на седмицата. Тя коментира директния сблъсък между премиера Кирил Петков и ДПС по време на днешния парламентарен контрол. Повод за размяната на реплики станаха законът „Магнитски“, „златните паспорти“ и предадения от министър-председателя списък на прокуратурата. Йордан Цонев обвини Петков в лъжа. 

„Очакван политически сблъсък при остра поляризация, на която сме свидетели. Ясно е, че ДПС ще следват тази стратегия – нападателна и активна стратегия на тема корупция и конституционни проблеми. Министър-председателят обаче действа по-скоро като фронтмен на поп група – винаги той трябва да пее вокала, а всъщност ролята на министър-председателя е да бъде диригент. Ролята му е да бъде стратегически лидер, координатор, да контролира министрите си, понякога те да говорят вместо него. Така че тук освен проблема, който ние виждаме в неопитността на министър-председателя по отношение на външната политика и по много вътрешни теми, виждаме и сбъркана ПР стратегия. Не може министър-председателят да влиза в челен сблъсък с всеки депутат и всеки политик. Все пак това е главата на Изпълнителната власт“, обясни тя.

Темата коментира и политологът Димитър Аврамов.

„Заслужаваме институционален подход към управлението. Ако промяната ще е между чалга певец, който пее на плейбек, и лидер на бойбенд, който заглушава всички останали, то не е правилно. Ако Кирил Петков е модерен човек, той трябва да приеме по-институционален подход в парламента“, допълни той.

Чуйте интервюто на Тереза Захариева с Румяна Коларова и Димитър Аврамов.