За четвърта поредна година популярни личности ще играят боулинг с кауза в рамките на инициативата „Подай ръка“. На 2 и 3 декември всички боулинг зали от веригата MegaXtreme Bowling ще отворят врати в подкрепа на „Федерация адаптирана физическа активност България“ (ФАФА България), която помага на деца и младежи с интелектуални затруднения да постигат спортни успехи в международни състезания. bTV Radio Group и bTV Media Group са част от инициативата.

Огромен е интересът към събитието. Над 80 корпоративни отбора са заявили до момента желание да подкрепят каузата на "Федерация адаптирана физическа активност" и нейните атлети.

„Ние сме изключително щастливи, че още в първите дни на записване благотворителният боулинг турнир „Подай ръка“ предизвика огромен интерес. Всички писти в JoyStation (боулинг залата в Студентски град) за 2 декември вече са заети. Отборите, които все още не са се регистрирали, имат шанс да се запишат за втория ден – от турнира – 3 декември и да играят благотворително на пистите на JoyStation. За индивидуални участия ще ви очакваме и на 2 и 3 декември във всички останали зали на MegaXtreme Bowling. Всички събрани приходи от боулинг игрите от всички боулинг зали ще бъдат дарени за каузата. Благодарим за подадената ръка!“, каза пред bTV Radio Мариана Метексинова от Българската боулинг асоциация.

Спортистите, с които Слав Петков работи са специални, а част от тях вече са шампиони. В едно от последните състезания – европейските игри за спортисти със синдром на Даун в Падуа България печели 9 медала.

„Благодаря на хората, които толкова време стоят зад нас, и вие, bTV като партньор, цялата медийна група, която разпространява едно добро дело, защото това, което правите вие помага точно на тези младежи, които наистина много заслужават и полагат усилия, за да развеят българския флаг навсякъде по света. Това са деца и младежи, които намериха алтернатива и смисъл на своя живот в спорта. Те намериха там своите мечти и своите приятели, не само в България, а и в чужбина, така че това е нещо уникално – да се представяме на световната сцена и да завоюваме добри отличия.“, каза пред bTV Radio Слав Петков, основател и председател на "Федерация адаптирана физическа активност"

Събраните от инициативата „Подай ръка“ средства ще помогнат за подготовката за международното състезание за спортисти със синдром на Даун “Trisome games”, което ще се проведе през март 2024 г. в Анталия, Турция.

„Състезанието се провежда на 4 години, във всяка една олимпийска година се провежда състезанието, което е за спортисти със синдром на Даун и е с ранг на Олимпиада. В това състезание ще бъдат включени 10 вида спорт, като ние ще се включим само в 5 от тях, но 5 от най-добрите шампионски спортове, с които България е известна – леката атлетика, спортната гимнастика, художествената гимнастика, джудо и тенис на маса. Имаме подготвени спортисти за тези спортове и те са покрили нужната квота, така че в момента се очаква те да получат своята подготовка до март месец и българската делегация да замине за това елитно състезание, което ще събере най-добрите състезатели със синдром на Даун от целия свят.“, каза още Слав Петков.

„За мен лично е изключителна привилегия да бъда част от тази кампания и желанието на тези деца да участват в състезание трябва да бъде адмирирано и подкрепяно от цялото общество. Те могат да ни бъдат пример за това, че спортът дава еднакви възможности за успех на всеки един човек. Няма специална формула, която да те превърне в успешен състезател. За да бъдеш сред най-добрите е необходимо да се полагат много постоянство и труд ежедневно. Като във всеки спорт се изискват допълнителни тренировки на физиката и ума. Трябва да се отдадеш на това, което правиш, за да си успешен.“, посочи още Мариана Метексинова.

„Спортът даде на тези деца и младежи бъдеще, даде им реализация изцяло в нормалното общество и благодарение на мен и моя екип им даде и много добра дисциплина, с която се превръщат в истински мъже и жени, и техните семейства да са по-спокойни, че в един момент ще могат и сами да се оправят напред в живота. Когато покажеш на един такъв младеж, че вярваш в него, той може да покаже такива чудеса, че дори и да хване квота за Олимпиада. Вярата в тях е тяхното бъдеще. Всички отбори, които се записаха за боулинг играта вярват в това, което ще направят и ще се забавляват един ден, но ще осмислят живота на тези младежи за в бъдеще и за години напред. Така че може би те самите не осъзнават какво правят, но те сбъдват едни детски мечти. Мен ме прави щастлив, че те са усмихнати и имат своя път, който с моя екип им го дадохме и тези очи, които са жадни за нови предизвикателства – това е и моята победа, и тяхната победа, и се радвам, обичам работата си и съм много щастлив, че мога да се докосна до тези чисти същества.“, разказа Слав Петков.

На 2 декември местата в залата в Студентски град през целия ден вече са запълнени. Можете да играете там след 19 часа, както и в останалите 3 зали в София и Перник през целия ден. Инициативата продължава и на 3 декември, когато могат да участват и корпоративни отбори, и индивидуални състезатели, и можете да играете боулинг цял ден във всичките 4 зали. Събраните средства през тези 2 дни ще помогнат на талантливите деца и младежи с интелектуални затруднения, които се подготвят за голямо състезание следващата година.

Още за каузата и благотворителната инициатива – целия емоционален разговор със Слав Петков, основател и председател на "Федерация адаптирана физическа активност" и Мариана Метексинова от Българската боулинг федерация можете да чуете на звуковия файл.