Има редица мерки, които биха могли да запазят цените на тока, парното и водата. Това каза в ефира на bTV Radio омбудсманът Диана Ковачева. Така тя коментира приетия мораториум днес в Народното събрание и създаването на временната парламентарна комисия.

„Единственото ясно от днешния ден е, че трябва да се вземат спешни мерки, с които да се защитят битовите потребители. И най-малкото увеличение на цената на тока или парното ще има доста тежки последици за хората“, заяви тя.

Според омбудсмана един от начините за справяне с високите цени е намаляване на ДДС на тока.

„Важно е също така да бъдат взети и други конкретни мерки, защото гражданите на България са едни от енергийно най-бедните в ЕС“, каза още Ковачева.  По думите й трябва да бъдат подпомогнати не само битовите потребители, но и хората, които са енергийно бедни.

„Всъщност кръгът на тези хора не е ясен. Още в първия ден на парламента посочих в писмо до депутатите, че дефинирането на енергийната бедност е една от най-важните теми съвместно с недопускане повишение на цените на тока и парното“, допълни тя.

Диана Ковачева обясни и кои са мерките, които могат да помогнат на потребителите, да изкарат зимния сезон.

„Такава мярка е разсрочване на сметките на потребителите, които имат затруднения с плащането им. Да не се допуска токът да бъде спиран, когато някой не може да си го плати, а да бъде удължен срокът, в който да имаш възможност да си платиш сметката. Това важи и за ток, и за парно и да не се начисляват лихви. Задължително е всяка една мярка да бъде със срок до март или април“, каза още омбудсманът.  

По думите й близо 30% от жалбите до нея се отнасят до въпроси свързани с тока, парното и водата. Ковачева заяви още, че има съмнения по отношение на прозрачността на процедурите, в рамките на които се формират новите цени на тока и топлинната енергия в КЕВР.

„Информацията, която ни беше предоставена от КЕВР, беше изключително малко. Аз не можах да си изясня за себе си какви са финансовите и икономическите параметри на дружествата -  особена на шестте топлофикационни дружества, при които цената на парното се увеличава драстично. Какви са приходите и разходите на тези дружествата през последните шест месеца, взети ли са предвид въглеродните емисии и динамиката в тяхната цена, взет ли е предвид фактът, че тези топлофикационни дружества произвеждат ток и го продават и всъщност по този начин генерират печалба и каква е тя. Накрая дори беше неясно дали тези шест дружества са подали заявления изобщо за повишаване цената на топлинната енергия, тъй като тези заявления, които трябва да бъдат качени на сайта на КЕВР, ги няма“, обясни още омбудсманът.

Чуйте цялото интервю на Тереза Захариева с Диана Ковачева.