„МВР трябва да вземе мерки, за да осигури защита на лицата, които биват задържани.“ Това каза в ефира на bTV Radio националният омбудсман Диана Ковачева. Тя коментира арестите от миналата седмица на Бойко Борисов, Севделина Арнаудова и Владислав Горанов.

„Това, което всички видяхме е, че адвокатът не беше допуснат 40 минути до къщата вътре, за да присъства на обиска. Това не за първи път се случва“, каза тя.

Общественият защитник припомни случаите на задържани деца, които бяха рисували върху паметника на Съветската армия, както и битите студенти зад колоните на Министерски съвет.

„Недопустимо е да се нарушава правото на защита. Виждате, в рамките на година, различни казуси и едно и също поведение. В този смисъл това е един системен проблем, за който трябва да се вземат мерки. Защитникът трябва да е веднага на място от първия момент на задържането“, допълни Ковачева.

Омбудсманът заяви, че е получила и много жалби относно такса смет, като тя вече е сезирала прокуратурата. Причината е незаконосъобразни текстове в общински наредби за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги в раздел „Такса за битови отпадъци“.

Омбудсманът констатира, че в общинските наредби на Видин, Несебър, Долна Митрополия има разпоредби, съгласно които декларации за освобождаване от плащане на такса битови отпадъци, когато имотът не се ползва, се приемат до 31 октомври, а в Община Стамболийски – срокът е до 30 ноември на предходната година.

„И когато вие решите да подадете такава декларация през месец декември ви казват, че сте изпуснали срока. Това е незаконосъобразно“, обясни тя.

Освен това омбудсманът установи, че в наредбите на Пазарджик, Стамболийски и Бобов дол са включени допълнителни условия за освобождаването от такса за сметосъбиране и сметоизвозване, например -  последните отчетени показатели на водоподаването и електрозахранването на имота; удостоверение от ВиК, удостоверение от електроразпределение, доказващи, че за определен имот през последните 3 месеца не е консумирана съответно вода, ел. енергия; липса на задължения за местни данъци и такси за предходни години.

Диана Ковачева припомни още, че институцията на омбудсмана е разкрила горещи телефонни линии, на които пострадалите от военния конфликт в Украйна могат да получат безплатна правна помощ.

Чуйте интервюто на Тереза Захариева с Диана Ковачева.