Предлаганата реформа в работата на личните лекари крие рискове за пациентите. Този коментар направи в ефира на bTV Radio Пенка Георгиева, която е председател на пациентски организации “Заедно с теб”. 

“Това, което се предлага от управляващите ще доведе до струпването на много хора, които не са в спешно състояние да чакат линейки или струпване пред спешните центрове. Освен това е рисково за пациентите с хронични заболявания. Не може пациент с хронично заболяване да бъде огледан в компютър за една минута. В цяла Европа личните лекари са тези, които познават пациентите си с хронични заболявания. И без да се налага да четат досие в подробности назад в годините, знаят какво е повлияло в лечението им”, допълни тя.     

Преди дни във фейсбук профила си д-р Антон Тонев, председател на парламентарната комисия по здравеопазване анонсира готвена реформа в сферата на здравеопазването. Предложението е лекарите със специалност по Обща медицина да извършват същите дейности, но без фиксирането на пациенти към само един личен лекар. В поста си д-р Тонев подчертава, че предложените промени са възможни само след ефективно въвеждане на електронното здравеопазване в България. 

Чуйте какво още каза Пенка Георгиева пред водещата Лили Ангелова.