Без значение как ще се нарича, от къде ще възникне, това е въпрос само на време.“ Така евродепутатът Петър Витанов коментира вероятността за създаване на политически проект около президента Румен Радев. Витанов, който е ръководител на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент и преди време беше изключен от БСП, беше част от инициативния комитет, който събираше подписи 3 март да бъде запазен като национален празник. Витанов отхвърли предположенията, че новата формация може да бъде създадена на основата на Движение „3 март“, което е регистрирано като търговска марка през декември.

„Наименованието изобщо не е важно. Това са технически въпроси, по-важно е политическото, голямото. Няма инициативният комитет да бъде в основата на появата на алтернативна политическа партия.“, каза Петър Витанов. И обясни: „3 март – инициативният комитет имаше една едничка цел – да запази националния ни празник, да запазим достойнството и паметта българска. Той изпълни своята цел. Той няма амбиция да прераства в нещо друго и не е имал. А колкото до запазването – това се прави по една много прозаична и проста причина – в нашата политическа действителност сме се нагледали на гъби-двойници. Това беше акт да се противопоставим на всякакъв опит за злоупотреба – въобще с тази инициатива. Така че не търсете нещо повече от това.“

„Президентът персонално дали ще оглави – не, аз смятам, че достатъчно хора, които искат промяна, те са свързани с кръгове около президента, но далеч не само хора, ангажирани с политика, хора ,които са били в други политически партии, хора, които им е дошло наистина до гуша. Така че смятам, че той просто олицетворява това искане за реална промяна. Че президентът има очаквания да се включи по-активно в политическия процес – да, вероятно това ще стане на един по-късен етап, така допускам, това е просто моето виждане.“, каза още евродепутатът по въпроса за евентуалния политически проект на държавния глава.

 

„3 месеца събираме подписи за запазването на 3 март като национален празник, и това благодарение и на нашите усилия – подчертавам, беше единственото предложение за промени в конституционните промени, което не успя да се материализира – защото хората и гражданите се обединиха. Преди 3 месеца аз излязох на терен и 3 месеца аз съм обиколил сигурно в 100 общини за 3 месеца, и там видях очакванията на хората. Очакванията на хората бяха свързани преимуществено с президентската институция, защото те виждаха единствена надежда в тази институция да осъществи радикална истинска промяна. Тъй като дори и в опозиционните партии бяха загубили доверие. Така че – аз виждам какво означава надежда и очаквания. Да, има огромни обществени очаквания и в политиката няма вакуум, той винаги се запълва. Така че според мен само също е въпрос на време да се появи истинска алтернатива на днешното управление.“, посочи Петър Витанов.

По отношение на политическите сблъсъци и защо се активизират атаките срещу държавния глава, Витанов посочи:

„Според мен поради няколко причини – първата е, че мнозинството или така наречената сглобка, която се ползва с огромна подкрепа, политическа подкрепа, каквато правителство не познава от 30 години, и се опитва да узурпира цялата, абсолютната власт в държавата и сега последната крепост, която е останала е президентската институция – това е едната причина според мен. Втората е, че подобна атака демонстрира слабост и страх, страх от създаване на евентуална или потенциална политическа алтернатива, която да помете това управление, защото ние виждаме, че представителите на сглобката, политическите лидери на тези, които щяха да се борят срещу председателя на ПГ на ДПС, застанаха редом до него, политически лидери на опозицията застават редом до него, за да бранят онова, което имат. Обаче съм абсолютно убеден, че дори хората, гласували за тези политически лидери, няма да вземат тази страна.“

Цялото интервю с Петър Витанов пред водещата Надежда Василева можете да чуете на звуковия файл.