Повишаване на акцизите за горивата предлага Европейската комисия. Според бранша това може да означава, че бензинът ще стигне цена между 3. 50 - 4 лева за литър от началото на 2023 г. “Акцизът ще се прилага върху енергийната база или калоричността на горивата и това е само едната част. Втората част е, че ще бъде плащана допълнителна компонента върху замърсяването с въглероден двуокис, което още подлежи на коментар кой ще го събира и като какъв данък ще бъде прилагано.” Това заяви Живодар Терзиев от Българската петролна и газова асоциация пред bTV Radio. 

“Това в оптимистичния вариант ще доведе до увеличение около 1 лв. Считам, че е възможно да има и до 1.50 лева увеличение при сегашните нива на горивата. Това е социален и икономически проблем. Прогнозата за дизела е, че ще бъде увеличен между 20 и 30 стотинки на литър само за акциза. Но общото увеличение ще бъде над 1-1.20 лева за литър, а върху това се дължи и ДДС. Разбира се, възможно е корекция от ЕС.”      

Доколко е възможен подобен сценарий и как може да бъде избегнат?

Чуйте какво каза във “Важното, казано на глас” пред водещата Лили Ангелова Живодар Терзиев от Българската петролна и газова асоциация: