„България има нужда от нови политически формации, от нов начин на правене на политика и от нови лица“. Това каза пред BTV Radio проф. Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет при президента.

„Двамата събраха голямо обществено одобрение с дейността си като служебни министри. Сега ще видим как ще се представят на попрището политиката, което е доста по-трънливо“, каза още той по повод проекта на Кирил Петков и Асен Василев.

Според него обаче няма вариант „Продължаваме промяната“ и партиите на протеста да се явят заедно на изборите, каквито предложения имаше от „Демократична България“ и „Изправи се.БГ! Ние идваме!“.  „Петков и Василев ще търсят утвърждаване на своята нова формация, на своята идентичност. Иначе е възможно да се състави такова управляващо мнозинство“, допълни още той.

„Ако се появи нов политически субект или субекти, които успеят да получат доверието на обществото, то това ще увеличи шансовете за съставяне на правителство. Ако останем в кръга на досегашните политически субекти, участвали в парламента през последните шест месеца, трудно можем да очакваме нещо различно“, каза още проф. Маринов.

Той коментира и изминалия мандат на президента Румен Радев и подкрепата, която той ще получи, за издигането му за следващите президентски избори.

„Смятам, че и други политически партии и граждански организации ще подкрепят президента Радев. Но това не е изненадващо, като се има предвид, че той се ползва с една много висока обществена подкрепа и доверие – невиждана при друг български президент в края на мандата му“, допълни той.

По думите на проф. Маринов ще бъде изготвен документ от президентската институция, който ясно ще опише свършената работа от държавния глава Румен Радев. „Той успя да обедини българите и да се превърне в алтернатива на съществувалия доскоро управленски модел. Даде кураж, че промяна може да има. Само  преди година и половина се твърдеше, че никаква промяна не е възможна, че той е изолиран, че той е безпомощен. Днес живеем в една доста по-различна Българи,“, заключи той.

Чуйте цялото интервю с проф. Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет при президента.