Хората, ваксинирани с една доза на Астра Зенека, трябва категорично да си поставят и втората със същия препарат. Това мнение изрази в ефира на bTV Radio проф. Радка Аргирова, председател на Българското дружество по медицинска вирусология.

„Ваксината е безвредна и ефикасна. Втората доза трябва да се постави непременно, за да бъде пълна ваксинацията.“

На въпрос какво би се случило, ако хората бъдат ваксинирани с втора доза от препарата на Пфайзер или Модерна, тя обясни, че няма как да се знае какво ще последва. „Това са ваксини, направени на различни принципи и с различни технологии. Нямам представа какво би се случило, ако се комбинират“, допълни проф. Аргирова. Според нея става дума за търговска война, каквато не сме виждали до момента. „На път е да се случи същото и с ваксината на Янсен“, заяви вирусологът, като визира новината за случаи на тромбози след ваксинации с този препарат в САЩ.

Проф. Аргирова обърна внимание на факта, че много пациенти търсят лекарска помощ прекалено късно. „Английският вариант започва по доста странен начин – с хрема. Около 3-4 дни тя не безпокои болните, но след това слиза в долните дихателни пътища и тогава се появява втрисането и температура.“