„Категорично става дума за репресия." Това заяви в интервю за bTV Radio председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова по повод обвинението спрямо нея и последвалите проверки. Тя беше обвинена за всяване на паника сред населението след две нейни интервюта през 2020 г. в началото на пандемията с коронавируса, в които предупреждаваше за недостиг на лекарства. През март Софийският районен съд я оправда, но прокуратурата протестира и така делото стигна до Софийския градски съд. На последното заседания стана ясно, че прокуратурата вече не вижда престъпление.

„От самото начало аз знаех, че не съм предизвикала паника с това, че има вероятност от недостиг на лекарства покрай пандемията от COVID-19. По това време тези новини бяха съобщени далеч преди моите интервюта от международни организации, асоциации и европейски институции. През цялото време аз знаех каква е истината, и че мога да я докажа. Това, което ме изненада, е че Софийска градска прокуратура призна, че няма престъпление", каза тя.

Успоредно с обвинението миналата година Националната агенция по приходите (НАП) започна две проверки за 5-годишен период назад – едната е на Сербезова като физическо лице, а другата – на Българския фармацевтичен съюз. Отделно от това Агенцията за държавна финансова инспекция също започна проверка. Според проф. Сербезова тези проверки са опит за репресия спрямо нея.

 „Всичко може да се случи в тази държава – държавата на неограничените възможности. Още по-странното е, че обвинението към мен няма никакви финансови измерения, така че няма никаква логика от едно такова обвинение да следват и такива проверки, освен ако не са израз на тормоз", казва тя.

Председателят на Българския фармацевтичен съюз не уточни защо и от къде може да идва тази репресия.

„Няма значение кой е поръчителят. Важното е, че може да се случи през правоохранителните органи", каза още тя.

През март миналата година прокуратурата разпореди масови проверки по аптеките за спекула с лекарства. Тогава Сербезова реагира и каза, че не само няма да намерят нищо, но и сериозно пречат на работата на колегите й и на пациентите, при това по време на пандемията. Според нея обаче може да има връзка между двете неща.

„Смятам, че би могло да има връзка, защото хронологично нещата се навързват", допълни тя.

До един месец се очаква и решението на Софийски градски съд по делото срещу проф. Асена Сербезова. Тя обаче вече е завела дело в Страсбург, където ще търси правата си.

През октомври миналата година завежда и дело срещу прокуратурата за тормоз и дискриминация. Все още обаче няма насрочено заседание по него. Отделно от това  ще търси правата си и по Закона за отговорност на държавата и общините.