“Психиатрите работят средно за около 1100 лева. И това е в случай, че те имат придобита специалност и заемат някакво средно мениджърско ниво като административна  позиция. А хората в мрежата са на 800 лева.” Това съобщи в ефира на bTV Radio психиатърът проф. Дроздстой Стоянов. 

В доклад на Сметната палата се посочва, че на 10 хиляди души се пада по един психиатър, което е крайно недостатъчно. Близо 15 процента от българите, или всеки шести, е с психично разстройство. 

“Трябват бюджетни мерки, за да се подобри заплащането на специализиращите лекари и да се създадат условия практически на преобладаващата част от ново завършващите медици. Трябва съществена промяна в нормативната база, която  да запази преди всичко здравния персонал в България. И второ се касае за едно неравномерно разпределение на иначе големите ресурси, които се наливат в здравеопазването.” допълни още професорът. 

 Защо в доклада се говори за лош морал, неприемливи, нехигиенични условия, липса на рехабилитация, чуйте в звуковия файл интервюто с психиатъра проф. Дроздстой Стоянов.