Проф. Тодор Кантарджиев призова за по-масово ваксиниране в случаите, в които има дете у дома. „Майки, ако не искате вие да заразите децата си на три, четири, пет или шест годишна възраст, то ваксинирайте се! Ваксинирайте цялото си семейство, за да предпазите децата! Ако имате малки деца вкъщи и искате те да са здрави, ваксинирайте се!“ Това каза в интервю за bTV Radio проф. Тодор Кантарджиев, консултант към Столичната община.

По думите му новите варианти на COVID-19 са по-агресивни към децата. Според проф. Кантарджиев обществото е било подложено на объркваща информация, че децата не боледуват, което не е вярно.

„В момента възрастните заразяват децата, а не както други инфекции, при които е обратното“, допълни той.

Според него трябва да започне и масово тестване на ученици и учители с антигенни тестове в училищата.

„За съжаление Министерството на здравеопазването нищо не направи за тези мерки, които биха били много полезни. Ако има такива мерки в училище, то ще се пази и здравето на учениците“, обясни той.

Проф. Тодор Кантарджиев коментира и случаите на ваксинирани, които въпреки това се разболяват от COVID-19.  „Когато си ваксиниран, вероятността да влезеш в болница е много малка. Даже и да почине ваксиниран човек, то това е много рядко – 1 на 1000 души. Много по-често умират неваксинираните.“

Чуйте цялото интервю с проф. Тодор Кантарджиев.